Programul AutoCAD pune la dispoziţia utilizatorului o serie de instrumente ajutătoare de desenare: modurile SNAP, GRID, OSNAP şi ORTHO, accesibile din bara de instrumente aflată în partea de jos a ecranului de lucru, dar şi din linia de comandă.
Comanda SNAP stabileşte distanţa între două puncte prin care trece cursorul de desenare (pasul de deplasare) când acesta se află în spaţiul de lucru. Rolul modului SNAP este de a asigura acurateţea desenării, stabilind rezoluţia acesteia. În cazul în care punctele sunt introduse de utilizator de la tastatură, în format de coordonate (x, y, z), setările modului SNAP nu mai sunt luate în considerare.
Comanda GRID conduce la suprapunerea peste planşa de lucru a unei reţele de puncte, care, evident, nu interacţionează cu desenul, având doar rol ajutător. Opţiunile comenzii GRID sunt prezentate în continuare:
Un clic dreapta pe butonul SNAP sau GRID, va determina deschiderea unei ferestre
Acţionarea câmpuluiSettings va determina deschiderea unei casete de dialog
Din secţiunea Snap and Grid, se pot controla proprietăţile reţelei SNAP(paşii dedeplasare pe axa OX, respectiv OY )
Tot de aici se poate roti reţeaua SNAP în jurul unui punct cu coordonatele Xbase si Ybase, cu un unghi Angle:
Comanda OSNAP oferă utilizatorului posibilitatea de a-şi uşura semnificativ munca de proiectare prin folosirea modurilor OSNAP: Endpoint, Midpoint, Center, Node, Quadrant, Intersection, Extension, Insertion, Perpendicular, Tangent, Nearest, Apparent intersection şi Parallel.
Comanda ORTHO serveşte la activarea/dezactivarea (ON/OFF) modului ortogonal de desenare. De asemenea, apăsarea repetată a tastei F8 are acelaşi efect, desenarea şi editarea entităţilor realizându-se numai pe direcţiile orizontală şi verticală ale sistemului de coordonate curent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu